Дан Војске Републике Српске

Ван Хелсингова улога Војске Републике Српске као одговор српског народа на повампирење усташког покрета у БиХ, омогућила је народу православне вјероисповести спас од поновног "испијања" српске крви од наследника усташког покрета из претходних ратова на овим просторима.

Храбро буђење српског јединства кроз формирање ВРС у одсудном моменту, и прихватање борбе против езотеричног Алијиног и Туђмановог фашизма мора постати апотеоза српског националног бића, не само у Републици Српској већ и у свим српским земљама!

ВРС је у темеље српске државе усадила преко 20.000 жртава, хиљаде литара српске крви, и из рата изашла као апсолутни побједник, и спасилац српске нејачи од вјековног повампиреног непријатеља.

Стварање Војске Републике Српске није само омогућило стварање државе српског народа, већ је својом борбом и жртвом била на бранику очувања српског идентитета на Балкану. Сви морају бити свјесни, посматрајући судбину Републике Српске Крајине, да без ВРС и њене побједе у одбрамбено ослободилачком рату српског народа у БиХ не би било, а питање је да ли би и Дрина била коначна граница Алијине унитарне Босне.

Данас ми, као учесници одбрамбено ослободилачког рата, имамо три велике обавезе за које морамо наставити борбу, а које нису мање важне и од самог рата.

Прва је свакако очување државе коју смо стварали кроз четири године рата уз интензиван политички рад на обнављању славне Војске Републике Српске,кроз враћање изворног Дејтона, а која би била стуб сигурности у очувању српске државе.

Друга обавеза је сјећање на све херојске жртве ВРС, који су несебично положили своје животе у корјене Републике Српске, да бисмо ми и наши потомци данас живјели слободно.

И трећа, веома важна обавеза је, да сјећање и истину о ослободилачко одбрамбеном рату пренесемо на омладину која мора да зна да су њихови очеви, стричеви, ујаци, дједови храброшћу, знањем и крвљу створили државу у којој они могу слободно рећи да су Срби, да су Православци, и наставити рад на њеном очувању и стварању бољег друштва за њихово потомство.

Погинулим и умрлим борцима Војске Републике Српске нека је вјечна слава и хвала, а остатку нека је на здравље и спасење Свети Василије Острошки, и сретан дан Војске Републике Српске!

За „Част Отаџбине“
Одбор оснивача